zondag 29 januari 2012

3.4.1 Aanblijvers en Herintreders

In deze periode is het voor werkgevers nog steeds moeilijk goed gekwalificeerd personeel aan te trekken en, niet te vergeten, vast te houden. De wensen van de medewerkers worden naast het salaris steeds uitgebreider: flexibele werktijden, variabele beloning, en natuurlijk de mogelijkheid te kunnen telewerken.
Daarnaast begint de situatie te ontstaan dat beide ouders bijna verplicht moeten blijven werken om de bijvoorbeeld de kosten van een koopwoning te financieren.

In de volgende vier blogs richten we onze aandacht op deze doelgroepen:
  1. Aanblijvers en Herintreders
  2. Arbeidsgehandicapten
  3. Methodiek Passend Telewerken
  4. Voordelen en aandachtspunten
Dit gaat over aanblijvers en herintreders. Zoals eerder al werd aangegeven kan telewerken voor bestaand personeel een instrument zijn om deze te behouden voor het bedrijf. En medewerkers, die om andere redenen tijdelijk niet of minder willen werken, kunnen op gelijke wijze betrokken blijven bij de organisatie, zodat blijven werken of herintreden gemakkelijk gaat. Met behulp van telewerken is het combineren van ouderschap en werk eenvoudiger te maken is. Het voordeel voor u als manager is behoud van bestaand personeel en behoud van kennis en ervaring.

Gezien het feit dat bedrijven behoefte blijven hebben aan gekwalificeerd personeel, wordt telewerken ook ingezet om voormalige medewerkers (van het eigen bedrijf of van elders) te werven. De reden dat ze zijn gestopt is dat ze vader of moeder zijn geworden, en dat het combineren van werk en opvoeden van de kinderen niet mogelijk was of dat men hier bewust voor koos. Of ze hebben gekozen voor een rust- of studieperiode in hun leven, hebben veel en ver gereisd, een tijd vrijwillig gemeenschapswerk gedaan, zijn gescheiden of weduwnaar of weduwe geworden. In veel gevallen zoeken dergelijke herintreders naar manieren om (nieuw) werk en hun nieuwe leven te combineren of om het werken geleidelijk weer op te pakken. Vandaar ook de stijgende belangstelling voor deeltijdwerk.

In de afgelopen jaren zijn door overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden diverse acties ondernomen om het stijgend aantal WAO’ers terug te dringen. Dit heeft ertoe geleid dat er veel arbeidsgehandicapten na herkeuring geheel of gedeeltelijk zijn aangewezen op een WW-uitkering. Deze mensen zullen op termijn ook gaan solliciteren, omdat ze toch deel willen uitmaken van de werkzame samenleving. Zij komen juist door telewerken dus beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Voor dergelijke potentiƫle werknemers, ook herintreders dus, kunnen de condities van telewerken wel erg aantrekkelijk zijn om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Telewerken biedt allerlei vrijheden in het werk, zonder de verplichtingen tekort te doen, die het herintreden wel erg makkelijk maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten