vrijdag 6 januari 2012

3.0 Medewerkersperspectief

De vraag voor wie telewerken interessant is, valt uiteen in de volgende deelvragen:

  1. Welke functies en rollen binnen het bedrijf zijn door telewerken leuker, doelmatiger en zelfs doeltreffender te organiseren?
  2. Welke doelgroepen zijn door telewerken weer beschikbaar voor de arbeidsmarkt?

Antwoord op de eerste vraag geeft aan in hoeverre uw eigen medewerkers voordeel hebben bij telewerken en in welke mate dit succesvol maakbaar is in de bestaande organisatie. Beantwoording van de tweede vraag geeft aan welke doelgroepen door telewerken weer aan betaald werk kunnen komen. Deze mensen waren voorheen niet voor de arbeidsmarkt beschikbaar. Beantwoording van deze vraag is ook relevant, als een bestaande medewerker door omstandigheden niet meer inzetbaar is of arbeidsgehandicapt raakt en via telewerken zijn of haar werkzaamheden wil blijven uitvoeren of weer oppakken, al is het maar op therapeutische gronden. Op deze vragen zal in dit hoofdstuk een antwoord worden gegeven.

Voor de medewerkers kan telewerken betekenen het werken op tijden en plaatsen, die hem of haar beter uitkomen en tegelijkertijd voor de werkgever de efficiƫntie en/of effectiviteit van het werk verhogen. Telewerken betekent voor de medewerker ook zelfstandiger werken, meer verantwoordelijkheid dragen en afgerekend worden op prestatie. Een voorbeeld daarvan is een verzekeringsbedrijf, dat medewerkers de mogelijkheid gaf twee of drie dagen per week te gaan telewerken. Daar stond wel tegenover dat de geleverde productiviteit 10% hoger moest zijn dan van een medewerker die op kantoor werkte.

Voor managers betekent telewerken leiding geven op afstand, waardoor de stijl van managen verandert: managen op basis van geleverde resultaten door telewerkers. Deze managementstijl wordt steeds meer toegepast.

Voor mensen met een arbeidshandicap en herintreders biedt telewerken interessante mogelijkheden op werk, die zonder telewerken niet of nauwelijks mogelijk zijn. Daar gaan we volgende serie blogs op in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten