dinsdag 8 november 2011

0.0 TeleWerkWijzer - Het wat en hoe van telewerken


De TeleWerkWijzer gaat over slim telewerken en de keuzes voor en tegen telewerken in verschillende werkomgevingen. Het is met name een praktische handleiding en geen collegebundel. Er wordt aandacht besteed aan het invoeren van telewerken, de kansen en de valkuilen, op zowel zakelijk als persoonlijk gebied. Het gaat niet speciaal of alleen over de thuiswerkende huisvrouw of de arbeidsgehandicapte medewerker, maar over organisaties en medewerkers die telewerken en mobiel werken inzetten als onderdeel van een uitgekiende arbeidsstrategie. Bedrijfsculturele en  organisatorische aspecten, facetten van (arbeids)recht, technologie en techniek komen aan bod, vooral met veel voorbeelden en tips.


Telewerken is een facet van Het Nieuwe Werken, een fenomeen dat niet nieuw is en weinig met werken te maken heeft, maar veel meer met het inrichten van je leven. Het is een Lifestyle, om een andere hypeterm te gebruiken. 

Dit blog is geschreven voor de manager en de medewerker die een verantwoorde keuze willen maken voor de invoering van telewerken. Moet ik het doen en, zo ja, hoe moet dat dan? Wat mag ik niet vergeten en wie moet ik informeren? Wat is de handigste volgorde? Waar gaat het vaak mis? Het doel is de manager te helpen beslissen of telewerken in een of andere vorm voor zijn organisatie(onderdeel) beschikbaar moet komen en op welke facetten gelet moet worden.

De volledige tekst zal in de komende weken, stap voor stap, worden geplaatst in dit blog: telewerkwijzer.blogspot.com.

De auteurs
Jan Willem Broekema heeft veel verschillende rollen bekleed voor ICT- en adviesorganisaties en bij de rijksoverheid. Daarbij zijn de veranderingen, die het gebruik van nieuwe technologieën veroorzaken bij medewerker en bedrijf nog steeds zijn aandachtsgebied. Zijn expertise richt zich op begrippen als kennis, cultuur, communicatie, creativiteit, change en content. Voor deze uitgave trad hij op als auteur en eindredacteur.

Jeroen Karreman is vanaf 1982 ook werkzaam geweest in diverse functies in IT-organisaties. Hij heeft functies bekleed als projectmanager, verkoper, informatieanalist en consultant. Als gevolg van een chronische ziekte in 1985 kreeg hij te maken met een destijds nieuw fenomeen, telethuiswerk en telewerken, en heeft zich gespecialiseerd in telewerken voor mensen met een arbeidshandicap. Hij is als projectadviseur betrokken geweest bij telewerkprojecten in Nederland en hij beoordeelde voor de Europese Commissie internationale telewerkprojecten. Hij heeft samen met een stichting de Telewerkprijs 1994 gewonnen.In deze uitgave heeft Jeroen naast de reguliere auteursbijdrage met name geput uit zijn extensieve persoonlijke kennis en ervaring op dit terrein.

De TeleWerkWijzer is oorspronkelijk door Kluwer uitgegeven maar de auteursrechten liggen volledig bij de auteurs. Deze digitale versie is inhoudelijk vernieuwd, aangevuld met andere inzichten en aangepast aan de nieuwere technieken. Mocht u een gedrukt (oud) exemplaar willen bemachtigen: ISBN 90-14-07991-5, uitgave Kluwer, Deventer. Omvang 114 bladzijden. NUGI 684, 685.

Creative Commons Licentie
TeleWerkWijzer van J.W. Broekema & J. Karreman is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie.
Gebaseerd op een werk op telewerkwijzer.blogspot.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten