dinsdag 15 mei 2012

4.4.2 Subsidieregelingen arbeidsgehandicapten


Voor het integreren van arbeidsgehandicapten zijn er extra aanpassingen nodig zoals bijvoorbeeld aangepaste werkplekken, computers, taxivervoer of rolstoeltoegankelijke kantoorruimte. Om de drempels voor integratie van arbeidsgehandicapten te verlagen, heeft de overheid verschillende subsidieregelingen ingesteld om arbeidsgehandicapten aan werk te helpen. Een aantal jaren geleden waren de procedures voor het aanvragen van subsidies administratief omslachtig, ontoegankelijk, traag en inefficiënt. Daar is bij de invoering van verschillende wetten verandering in aan het komen.
Er worden steeds nieuwe wetten en regelingen ingevoerd, met als doel arbeidsongeschiktheid te voorkomen of te beperken en de lasten van arbeidsongeschiktheid van werknemers door te berekenen aan hun werkgever. Dergelijke wettelijke regelingen hebben tot doel om werkgevers te stimuleren arbeidsgehandicapte werknemers in dienst te houden of te nemen en stimuleert dit door het verstrekken van tegemoetkomingen en subsidies aan onder meer werkgevers.

Naast de invoering van de wet en regelgeving heeft het toenmalige Lisv (Landelijk instituut sociale verzekeringen, later onderdeel van het UWV) software ontwikkeld voor werkgevers om het gebruik van deze regelingen voor hen inzichtelijker te maken. Met behulp van rekenmodellen wordt aangegeven welke subsidieregelingen voor u van toepassing zijn bij het in dienst nemen of houden van een arbeidsgehandicapte werknemer. Deze gaf inzicht in:
  • Vergoeding van de kosten van werkaanpassingen;
  • Toekenning van een (her)plaatsingsbudget of pakket op maat;
  • Vermindering van de basispremie WAO;
  • Afdrachtvermindering loonheffing;
  • No-riskpolis Ziektewet;
  • No-riskpolis WAO;
  • Gedifferentieerde premie WAO
Een goede subsidiewijzer bevat een berekeningsmodel van die belangrijkste tegemoetkomingen en subsidies waarvoor u in aanmerking kunt komen als u arbeid laat verrichten door werknemers met een arbeidshandicap of langdurig werklozen of personen met een laag inkomen. Informeer ook bij uw ondersteunende diensten zoals uw uitvoeringsinstelling, het arbeidsbureau en de belastingdienst naar de mogelijkheden. Denk aan een tijdige aanvraag!

Andere wetten hebben tot doel arbeidsongeschiktheid te voorkomen of te beperken en berekent de lasten van arbeidsongeschiktheid van werknemers daarom door aan hun werkgever. Om u wegwijs te maken in de gevolgen van deze wet, toegespitst op uw situatie, en om u bewust te maken van de kosten van arbeidsongeschiktheid van uw werknemers, is vaak een website of speciale software beschikbaar. U kunt met dit programma een berekening maken van de extra premie die u betaalt als uw werknemers arbeidsongeschikt worden. Die extra premie kunt u zich geheel of gedeeltelijk besparen als u meewerkt aan het voorkomen van arbeidsongeschiktheid en inzetten voor het reïntegreren van arbeidsgehandicapten.

In sommige uitkeringswijzers kunt u globaal een berekening maken van de hoogte van de arbeidsongeschiktheidsuitkering die aan een werknemer wordt toegekend. De uitkeringslasten worden berekend zonder en met de werkgeverslasten over de uitkering. U krijgt dan een overzicht van de premie die u moet betalen als een werknemer een uitkering ontvangt zoals berekend. Al deze hulpmiddelen dienen actueel bekeken te worden en internet is daarvoor een geschikt hulpmiddel.

Fiscale en juridische aandachtspunten:
  1. Laat u informeren door de uitvoeringsinstelling waarbij u aangesloten bent, de afdeling Reïntegratie; zij kunnen u informeren over subsidiemogelijkheden via de wet.
  2. Vraag naar de berekeningswijzer bij de uitvoerings- of uitkeringsinstantie (vaak een webtool of een download, soms een DVD). Let op of het hulpmiddel beschikbaar is voor uw type computer (Windows, Apple, Linux) of voor een mobiel device (smart phone, tablet).
  3. Zoek websites van de ministeries op voor de laatste stand van zaken aangaande subsidiemogelijkheden voor arbeidsgehandicapten;
Voor vragen over deze fiscale maatregelen kunt u terecht bij de Belastingtelefoon of -website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten