zaterdag 10 december 2011

2.3 Workforce effecten


Een niet onbelangrijk probleem voor veel organisaties is het krijgen en behouden van medewerkers, zeker de betere en meer ervaren werkkracht. Medewerkers vragen meer diverse oplossingen, zoals rond huisvesting, tweeverdieners, kinderopvang, vakanties, scholing en variabele beloning. De invoering van telewerken kan een deel van die vragen het hoofd bieden, met name daar waar flexibiliteit van inzet gevraagd wordt.
Telewerken biedt de medewerker de mogelijkheid in elk geval een deel van de werkzaamheden te verplaatsen naar tijden dat het haar of hem beter uitkomt. Dat geldt zowel gedurende de werkdag als in de week en zelfs in grotere tijdseenheden: wie wil kan een deel van het werk verplaatsen naar een periode dat het kantoor dicht is.

Telewerken maakt het workforce flexibeler: medewerkers kunnen hun uren beter indelen en zijn veel minder gebonden aan de standaard kantooruren of aan elkaar. Telewerken kan dus ook makkelijk toegepast worden bij deeltijdarbeid. De nadruk van de werkprestatie verschuift van aanwezig zijn naar geleverde prestatie omdat dit de enige meetbare bijdrage aan de organisatie is. Natuurlijk vergt dit een zeer nauwkeurige afstemming van elkaars verwachtingen en het is zeker niet iets wat je als werkgever even eenzijdig op kunt leggen. De motivatie moet duidelijk van twee kanten komen.

Als u telewerken inpast in een beleid waarbij aantrekken en behouden van personeel een belangrijke rol speelt, dan zult u in staat zijn nieuwe bronnen van werknemers aan te boren. U moet daarbij de eerdergenoemde factoren gebruiken voor de ontwikkeling van een flexibele en daardoor aantrekkelijke werkomgeving, die past in de nieuwe sociale omgevingen van het derde millennium. Natuurlijk kunt u dit niet uit een boekje leren en mogelijk zult u ondersteuning nodig hebben bij het ontwikkelen en invoeren van dit beleid, maar het vergt in elk geval veel fantasie en inlevingsvermogen in de woon- en werksituatie van de moderne (potentiële) medewerker.

Een zeker niet te verwaarlozen arbeidsbron die voordeel heeft bij de invoering van telewerken is natuurlijk de mobiel gehandicapte, die op deze wijze weer volwaardig deel kan nemen aan het arbeidsproces. Bij deze groep zijn de voordelen te evident om uitgebreid op te noemen, maar toch willen we graag wijzen op de lagere kosten die in vergelijking met de mobiliteit en de inzet op kantoor gemoeid zijn. Aan de andere kant zult u wel het dreigende sociale isolement moeten keren. Meestal kan dat goed in overleg met de medewerker.

Daarnaast is er de grote groep herintreders, die na een tijdelijke stop omwille van kinderen of studie, de draad weer op willen pakken. Vaak hebben zij thuis nog verplichtingen die het aantrekkelijk maken een werkgever te kiezen, welke telewerken als optie biedt. Omgekeerd zijn zij, die dergelijke verplichtingen aan willen gaan, allicht bereid om in een telewerksituatie toch aan uw arbeidsproces deel te blijven nemen. U voorkomt hiermee verlies aan kennis en ervaring en, als de werknemer in kwestie van plan is weer terug te keren naar een 100% deelname, dan is die inzet wel heel gemakkelijk geregeld. U bespaart alle partijen hierdoor een heleboel moeite, tijd en geld.

Maar het zijn niet alleen deze vrij bekende doelgroepen. Ook de gemotiveerde, sociaal actieve, financieel welvarende medewerker, die hard aan een carrière bouwt, die kan behoefte hebben aan een werkomgeving waarbij hij of zij in staat is de werkuren zelf in te vullen. Misschien hebben zij de behoefte om een deel van de werkzaamheden flexibel te verplaatsen naar periodes, waarin het sociale leven minder actief beoefend wordt. Dat laat ruimte om door de week te gaan zeilen, tennissen of golfen en een belangrijk deel van het werk naar de avond of het weekend te schuiven.

De mogelijkheid om te kunnen (niet moeten) telewerken zou in de nabije toekomst voor wie een (nieuwe) baan zoekt wel eens net zo belangrijk kunnen worden als de optie van deeltijdwerk. De werkgever die telewerken niet aan kan bieden kan een belangrijk deel van zijn potentiële personeel missen.

Evalueer de volgende effecten op uw workforce:

  1. Werving en motivatie van nieuwe medewerkers
  2. Openbreken van nieuwe potentiële bronnen van personeel
  3. Flexibiliteit van inzet
  4. Behouden van bestaand personeel
  5. Behoud van kennis en ervaring
  6. Alternatieve beloning (telewerken als motivator)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten