zaterdag 11 augustus 2012

5.5 De omgeving thuis

Na het netwerk nu even wat aandacht voor de werkplek thuis. Het ligt voor de hand dat de medewerker de beschikking heeft over een computer. De keuze hiervan zal afhankelijk zijn van de te verrichten werkzaamheden: het schrijven van een rapport vergt andere handelingen dan uitgebreide berekeningen, grafisch ontwerp of technisch tekenen. Het schrijven van muzieknoten stelt andere eisen dan het afspelen van het resultaat. Daarnaast zijn er de echte IT-beroepen zoals programmeren en ontwerp van software.


Let onder meer op de volgende zaken:
  • Desktopcomputer of laptop / netbook. Desktops zijn vaak onhandiger door hun grootte, maar stiller, zuiniger, sneller en belangrijk goedkoper. Ze zijn beter uitbreidbaar en, door de losse componenten, beter configureerbaar tegen RSI. Laptops moeten voor thuis eigenlijk uitgebreid worden met een basisstation wat er weer een desktopcomputer van maakt.
    Dat geldt wegens het kleine scherm en toetsenbord zeker voor de netbook, die als voordeel heeft weinig ruimte in te nemen, zeer stil te zijn en nog goedkoper dan een desktop. Een serieus alternatief voor de laptop als typen van teksten (mail, tekstverwerker) het belangrijkste werk is.
    Smart-phone en tablet zijn wel geschikt om informatie te ontvangen en lezen maar ergonomisch minder geschikt voor omvangrijke invoer. Gebruik ernaast en niet in de plaats van.
  • Schermgrootte en type. Een beelddiameter van 15” is minimaal. De kwaliteit van platte schermen is eigenlijk altijd goed, al kunnen er elementen in het scherm kapot gaan hetgeen resulteert in witte of zwarte puntjes. Van platte schermen neemt de prijs explosief toe bij grotere diameters. Een bijbehorende videokaart hoeft niet meer dan 2 megabyte aan geheugen te bevatten, behalve voor toepassingen als videobewerking of grafische spelletjes.
  • Snelheid. Voor de meeste werkzaamheden is een trage processorsnelheid ruimschoots voldoende. Dat is de helft van wat er gewoonlijk wordt aangeboden. Alleen wie animaties maakt of zeer zware berekeningen kan hogere snelheden op prijs stellen. En voor moderne spelletjes!
  • Werk- en schijfgeheugen zijn wel bepalend voor de werksnelheid. Neem beide twee maal wat er standaard op systemen wordt aangeboden. Een externe schijf is niet alleen handig voor dagelijkse (!) back-ups maar ook om informatie met kantoor of collega's uit te wisselen.
  • Afdrukapparatuur is alleen nodig als de medewerker zijn werk thuis op papier moet hebben. Wie grote stukken schrijft of corrigeert werkt vaak liever vanaf papier.
  • Toetsenbord. Noodzakelijk en van prima kwaliteit. Dat is vaak een kwestie van persoonlijke smaak (hellingshoek, aanslagzwaarte, klikgeluid, toetsvorm).
  • Muis, mogelijk de veroorzaker van veel RSI of muisarm. Hoewel dat niet zeker is, kan voorkomen van RSI zeker geen kwaad. Vraag uitvoerig advies over de juiste muis.
  • Trackball, als alternatief invoermiddel voor de muis.
  • Tekentablet met pen, als alternatief invoermiddel voor de muis. Noodzakelijk bij sommige soorten werk, zoals grafisch ontwerp en technisch tekenen.
  • Scanner als methode om papieren informatie in te voeren, ofwel als plaatje ofwel als tekst met behulp van tekstherkenningssoftware (OCR).
  • Media om data uit te wisselen en back-ups te maken. Voorbeelden zijn de USB-stick, externe drive en de beschrijfbare DVD. Diverse andere media zijn voorhanden, maar kies een middel dat u organisatiebreed kunt inzetten. Ook externe opslag op internet (de 'cloud') is een optie.
  • Multimedia apparatuur, waaronder luidsprekers en een microfoon. Eventueel uit te breiden met een kleine camera (webcam) voor videoconferencing.
  • Netwerkconnectie in de vorm van een WiFi, 3G of wat er voor oplossing wordt bedacht.
Hierbij beperken we ons alleen tot de fysieke werkplek, de hardware. Ook op het gebied van software moeten keuzes gemaakt worden, met name op het gebied van informatiebeveiliging en -veiligheid.

Hiermee is niet gezegd dat de werkplek al deze opties moet bevatten, maar dat u voor elk van deze opties een keus moet maken of dat en zo ja wat voor uw situatie relevant is. Tevens zult u nagaan welk model en type van toepassing is, mede in het licht van een goede, gezonde werkhouding. Naast deze apparaten, die met het gebruik van de computer te maken hebben, zijn er de additionele gadgets, die met werk te maken hebben zoals een smart-phone. U moet natuurlijk een model kiezen dat aansluit met de methode van communicatie, waarvoor u eerder besloten heeft, en dat tevens een goede geluidskwaliteit biedt, zeker als personeel er veel gebruik van moet maken.

Een laatste woord willen wij wijden aan de fysieke werkplek. Op kantoor wordt er alles aan gedaan om de werkplekken zo prettig en efficiƫnt mogelijk te maken dus doe dat voor de telewerkplek ook. De Arbowet verplicht ons als werkgever tot allerlei zaken rondom prettig en gezond werken. Neem daarbij de volgende zaken in ogenschouw en laat een en ander ter plekke, op de telewerkplek dus eventueel thuis, controleren door een deskundige:

  • Ruimte voor het werk, grootte van de kamer en van het bureau
  • Zitcomfort, instelbaarheid van stoel en bureau
  • Verlichting, zowel buiten- als kunstlicht
  • Inrichting van de werkruimte: plaats om te schrijven, om te typen, om zaken op te bergen.
  • Ventilatie en verwarming, zonodig koeling
  • Afscherming van (huiselijke) storing, geluid van apparatuur (ventilatoren), geur (laserprinter)
  • Beveiliging: zowel calamiteiten (stroomstoring, brand, back-ups) als inbraak en diefstal van apparatuur en gevoelige gegevens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten